Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
2 sudu besar biji ketumbar }
2 sudu besar jintan manis } disangai dan ditumbuk
2 sudu besar jintan putih }
3 ulas bawang putih }
5cm halia } ditumbuk
1 kiub pati ayam }
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Gaul ayam bersama bahan-bahan tumbuk, serbuk kunyit, serbuk cili dan garam. Perap selama 30 minit.
2. Goreng hingga masak.
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
2 sudu besar biji ketumbar }
2 sudu besar jintan manis } disangai dan ditumbuk
2 sudu besar jintan putih }
3 ulas bawang putih }
5cm halia } ditumbuk
1 kiub pati ayam }
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Gaul ayam bersama bahan-bahan tumbuk, serbuk kunyit, serbuk cili dan garam. Perap selama 30 minit.
2. Goreng hingga masak.
Ayam Goreng Serai
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
8 ulas bawang putih }
6 batang serai } di kisar
5cm halia }
serbuk kunyit secukupnya }
garam dan serbuk perasa secukupnya }
Cara - cara
1. Gaul ayam dengan bahan kisar, perap selama 2 jam.
2. Goreng hingga masak
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
8 ulas bawang putih }
6 batang serai } di kisar
5cm halia }
serbuk kunyit secukupnya }
garam dan serbuk perasa secukupnya }
Cara - cara
1. Gaul ayam dengan bahan kisar, perap selama 2 jam.
2. Goreng hingga masak
Lemon Chicken
Isi Ayam Goreng
Bahan-Bahan
400gm isi ayam 1 s/mkn halia kisar * Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.
2 s/mkn besar tepung beras
1 s/mkn besar tepung jagung
1 s/mkn lada sulah
1 s/teh garam
1 s/mkn gula
2 butir telur
2 s/mkn susu sejat
Cara penyediaan
Dalam satu mangkuk satukan kesemuanya . Gaul hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan isi ayam yg telah di perap dengan halia.
Goreng ayam dalam minyak yang agak panas dengan api yg sederhana.
Bila ayam sudah di goreng, toskan minyaknya.
Lalu potong ayam dengan menggunakan pisau yg tajam.
Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon. Sedap dihidangkan semasa panas.
Sos Lemon
Bahan-Bahan
4 s/mkn jus lemon ,5 s/mkn gula, 3 s/mkn tepung jagung, 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan. 1 s/mkn cuka & Setitik dua lemon paste
Cara penyediaan
Satukan kesemuanya dalam periuk kecil. Lalu didihkan, kacau hingga sos agak pekat sedikit.
Rasa apa yang kurang, bolehlah ditambah.
Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
Note:
Rasa sos haruslah masam manis.
Isi Ayam Goreng
Bahan-Bahan
400gm isi ayam 1 s/mkn halia kisar * Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.
2 s/mkn besar tepung beras
1 s/mkn besar tepung jagung
1 s/mkn lada sulah
1 s/teh garam
1 s/mkn gula
2 butir telur
2 s/mkn susu sejat
Cara penyediaan
Dalam satu mangkuk satukan kesemuanya . Gaul hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan isi ayam yg telah di perap dengan halia.
Goreng ayam dalam minyak yang agak panas dengan api yg sederhana.
Bila ayam sudah di goreng, toskan minyaknya.
Lalu potong ayam dengan menggunakan pisau yg tajam.
Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon. Sedap dihidangkan semasa panas.
Sos Lemon
Bahan-Bahan
4 s/mkn jus lemon ,5 s/mkn gula, 3 s/mkn tepung jagung, 300 ml air atau secukup kepekatan yang anda inginkan. 1 s/mkn cuka & Setitik dua lemon paste
Cara penyediaan
Satukan kesemuanya dalam periuk kecil. Lalu didihkan, kacau hingga sos agak pekat sedikit.
Rasa apa yang kurang, bolehlah ditambah.
Padamkan api lalu sejukkan. Sedia untuk di gunakan.
Note:
Rasa sos haruslah masam manis.
1 ekor ayam, kelar dada dan paha
1 liter santan (2 kelapa)
2-3 camb pes cili
1 cm belacan
1 camt halba
2 kpg asam gelugur
1 camt gula
garam secukupnya
Bahan Kisar
8 biji bawang merah
2 cm halia
3 cm kunyit
2 cm lengkuas
2 batang serai
Jerang semua bahan atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih. Bila kuah setengah pekat, keluarkan asam gelugur. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga 3/4 masak. Biar kuah atas api perlahan. Panggang ayam dan percikkan kuah di atasnya. Bila ayam masak, sajikan dengan kuahnya tadi.
1 liter santan (2 kelapa)
2-3 camb pes cili
1 cm belacan
1 camt halba
2 kpg asam gelugur
1 camt gula
garam secukupnya
Bahan Kisar
8 biji bawang merah
2 cm halia
3 cm kunyit
2 cm lengkuas
2 batang serai
Jerang semua bahan atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih. Bila kuah setengah pekat, keluarkan asam gelugur. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga 3/4 masak. Biar kuah atas api perlahan. Panggang ayam dan percikkan kuah di atasnya. Bila ayam masak, sajikan dengan kuahnya tadi.
Daging ayam (kalau boleh bahagian isi
ajer) diperap dengan bahan-bahan blend seperti :
bawang merah
bawang putih
halia
serai 2 tangkai
daun ketumbar 50sen
lada hijau (banyak lagi bagus)
perahan limau
additional....daun kunyit dihiris halus2, 2 helai daun limau purut, dicampak dlm kuah untuk wangi
perap sekejap. Masukkan dlm kuali @ periuk, hiris halus-halus daun kunyit, letakkan 2-3 helai daun limau purut....masak ayam berserta bhn kisar, sampai sebati, hampir masak...masukkan santan pekat, garam, kacau selalu. Rasa, kalau boleh sedikit masam lagi bagus.....masakan ni yg menyedapkannya ialah daun ketumbar.......paras santan tu.....kalau jamie oliver tu...dia letak paras ayam ajer
bawang merah
bawang putih
halia
serai 2 tangkai
daun ketumbar 50sen
lada hijau (banyak lagi bagus)
perahan limau
additional....daun kunyit dihiris halus2, 2 helai daun limau purut, dicampak dlm kuah untuk wangi
perap sekejap. Masukkan dlm kuali @ periuk, hiris halus-halus daun kunyit, letakkan 2-3 helai daun limau purut....masak ayam berserta bhn kisar, sampai sebati, hampir masak...masukkan santan pekat, garam, kacau selalu. Rasa, kalau boleh sedikit masam lagi bagus.....masakan ni yg menyedapkannya ialah daun ketumbar.......paras santan tu.....kalau jamie oliver tu...dia letak paras ayam ajer
Ayam masak halia
ayam
masak halia
Bahan-bahan ( 4 )
- halia
(sebesar ibu jari-dihiris)
- beberapa
ketul Isi ayam
- 3
ulas bwg putih (di tumbuk)
- 5
sudu sos tiram
- garam
- minyak
Cara-cara
- tumis
bawang & halia sampai wangi
- masukkan
isi ayam, masak sampai separuh masak.
- masukkan
sos tiram (tak perlu banyak)
- masukkan
air kalau nak berkuah.
- akhir
sekali, masukkan garam secukup rasa.
- sedia
untuk dihidang.