seafood recipes



500g udang sederhana
300g tepung gandum
3camb tepung jagung
2 biji telur, dipukul kental (meringue)
230-250ml air
garam secukupnya
minyak utk menggoreng

Kupas udang tetapi tinggal ekornya, kemudian basuh & lap dengan kitchen towel. Ayak tepung gandum dan tepung jagung ke dalam mangkuk, tuangkan air dan garam, kacau sebati. Kaupbalikkan putih telur rata-rata. Panaskan minyak, celup udang dalam adunan tadi kemudian goreng hingga keemasan (minyak hendaklah banyak supaya udang tidak lekat di dasar kuali iaitu deep-frying).



560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak

Cara membuat:

1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.
2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untuk mengilatkan kuah.

Bahan Sos Cili

7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan baker- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goring - ditumbuk/kisar halus

Cara membuat:

Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan.



200 g. sotong (dihiris)
200 g. udang sederhana (dibuang urat)
3 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 batang serai (dihiris 5 cm. & dititik)
2.5 cm. lengkuas (dihiris nipis)
850-1 liter air
2 camB. kicap ikan
1 kiub stok/kiub tom yam
5 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi (dititik)
1 camt. pes cili
3 camB. jus limau nipis
4 tangkai daun ketumbar } dihiris halus
4 tangkai daun bawang }
garam & gula secukupnya

1. Jerang bawang merah, serai, lengkuas dan air hingga mendidih.

2. Masukkan pes cili, sotong,udang, kicap ikan, kiub tom yam dan daun limau purut. Masak lagi sampai mendidih. Tambah garam dan gula. Bubuh cili padi dan air limau.

3. Sajikan dengan daun ketumbar dan daun bawang.



Butterprawn needs patience and a bit of skill. You have to be careful with the heat (medium high). If possible, use the heavy-based type of wok.


700 g tiger prawns, cleaned
salt, black pepper to taste
2 egg yolks, beaten till fluffy
125 ml evaporated milk
60 g butter
40 g margarine
10 g chilli padi, chopped
5 g curry leaves
oil for deep-frying

Season prawns with salt. Deep-fry in hot oil till cooked through. Drain.
Heat butter and margarine till bubbly. Add egg and milk, stir quickly all the time till crisp. Then add chilli padi, curry leaves and prawns. Stir well and serve hot.





4 cm lengkuas, diketuk
3 btg serai, diketuk
10-12 biji cili padi
3 batang akar daun ketumbar, dicincang halus(anggaran 1 camt)
1.5 liter air rebusan ayam
1 batang lobak merah, dipotong
130 gm bunga kubis, dicerai berkelopak
4-5 batang putik jagung, dihiris menyerong
200 gm isi ayam, dihiris memanjang/kiub
8 ekor udang harimau besar
150 gm sotong, dipotong bulat
Bahan Perisa
Sedikit garam
1-2 camb sos ikan
3-4 camb jus limau nipis
1 camb minyak
2 camb serbuk pati ikan/stok pekat(guna 1 camb)
½ camt gula
Cara membuatnya:
Jerang 5 bahan pertama hingga mendidih. Perlahankan api, renihkan selama 10 minit. Masukkan ayam dan lobak merah, kacau hingga separuh masak. Bubuh semua bahan lain. Bila sayuran empuk dan sotong/udang masak, tuangkan bahan perisa dan kacau rata. Masak lagi 1-2 minit kemudian angkat.
Nota: Untuk Tom Yam kuah merah, masukkan 2-3 camb pes Tom Yam yg boleh dibeli di pasaraya. Kurangkan jus limau kerana pes sudah masam.



SUP SAYUR

1 camb minyak
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 batang lobak merah
1 biji kentang
4-5 batang sawi
4-5 batang putik jagung
Sedikit kubis
2 biji tomato
5-6 keping cendawan tiram, dihiris
1.2 liter air rebusan ayam/ikan/daging
Garam, serbuk lada sulah

Semua sayuran hendaklah dipotong ikut suka. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau. Masukkan lobak dan kentang serta air rebusan. Bila mendidih dan kentang empuk, masukkan semua bahan lain. Bila mendidih semula dan sayuran masak, bolehlah ditambah garam dan serbuk lada sulah kemudian diangkat. Sajikan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup, jika suka

mY B!0$

My photo
Jerantut,Pahang, pahang,malaysia, Malaysia
Nothg special...Im just a girl that always hope that i can improve myself become better n better person..Pleased by everyone around me...iLy zaimer(combination of my parent's name lah)