Tat Telur
|
Pastri
200g butter 80g gula ising 1 biji telur 360g tepung 1 camt esen vanila
Cara
Membuatnya
Filling
6 biji telur - pukul hingga berbuih 480ml air 160g gula 80ml susu sejat/cair 1/2 camt esen vanila
Cara Membuatnya
|
Tart Telur
Bahan-bahan ( utk satu bekas tart yg besar tuh )
bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
- 1/4
cawan gula halus
- 1/2
teaspoon baking powder
- 1/4
teaspoon garam
- 1/2
cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
- 2
biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
- 4
biji telur
- 1
cawan gula halus
- 1
cawan air
- 1 tbs
tapung kastard
- ½ tsp
vanilla essence
Cara-cara
- Utk
buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh
mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
- Masukkan
butter. Sebatikan.
- Masukkan
telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
- Cara
utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
- Masukkan
semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
- Tekan2
doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan
bekas tart yg diletakkan doh tadi.
- Bakar
dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning
orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
- Selamat
menjamu selera!
Tiramisu
|
Bahan-bahan Sponge kek
4 biji telur 115 g gula kastor 100 g tepung gandum 15 g tepung jagung 25 g butter di cairkan
Cara
1. Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh 2. Masukkan tepung gandum dan tpg jagung y telah di ayak berselang dgn butter y telah di cairkan. 3. Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C
Cream filling
Serbuk koko
secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
Coklat masakan yang diparut secukupnya untuk hiasan 350 ml bancuhan nescafe (1 sudu besar nescafe dan 350 ml air panas) 300 ml whipping cream 50 g gula kastor 3 x 250g(paket) mascarpone cheese
Method
|
Grandma Caddell's
Hot Cakes
·
15 m1/2 cup sugar
- 4 teaspoons
baking
powder
- 2 eggs
- 1 teaspoon
vanilla (or
more if you like alot of vanilla)
- 1 3/4 cups
milk (more
or less to make smooth consistency)
Directions
Mix all dry ingredients in a med. size bowl.
Then add
enough milk and stir until smooth.
Add eggs.
Add vanilla.
Stir again.
If needed, add more milk. The batter should be
a bit on the thin consistency side.
Let these set for about 5 min, and they will
thicken a little.
Drop batter on either a ungreased griddle, or
a non stick fry pan on medium heat. The first pancake is always the test to see
if your pan is on the right heat.
HOTCAKE OR WAFFLE
MIX
1/4 tsp. salt
1 1/2 tbsp. sugar 2 tbsp. baking powder 2 oz. butter (approximately 2 1/2 tbsp.) 2 eggs 4 c. flour 3 c. milk |
Mix only until
blended. Bake on greased griddle. Makes 18-20 (6 inch)
Hot Cakes
20 minutes
Prep: 5 minutes Cook: 15 minutes
12 servings suggest
servings
Ingredients
1
|
cup
|
||
1
|
tablespoon
|
||
1
|
teaspoon
|
||
1
|
teaspoon
|
||
1
|
cup
|
||
1
|
tablespoon
|
melted
|
|
1
|
each
|
yolk
|
|
1
|
each
|
white,
beaten stiff and folded in last
|
Directions
Mix all the ingredients in the
order given.
Heat a frying pan or grill to
medium low temperature.
Place a teaspoon of cooking oil or
a non stick spray into pan.
Butter also works.
Use a tablespoon to drop batter
into pan.
Cook batter until bubbles form on
the top of the pancake and then turn over and cook until done.
Repeat process until all have been
made
Creme
Caramel
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1
liter susu segar
- 10
biji telur
- 1 cup
gula
- 1 cup
gula ( utk topping die )
Cara-cara
- amek
satu periuk besa, didihkan air ( pastikan periuk tu tinggi sebab nanti nak
kukus adunan )
- masokkan
susu, telur n gula. pukul sampai sebati. Saya pakai blender. Cepat, mudah,
pantas. hehe. Tp kene buat dua kali sebab blender kecik tak dpt muat 1
liter susu ngan semua telur
- panaskan
periuk laen, letak 1 cup gula utk topping ke dalam periuk tadi. Kacau
sampai gula cair . Jangan over plak, nanti gula hangit. ( step paling
mencabar )
- tuangkan
gula cair ke dalam satu acuan besi/kaca. masukkan adunan susu/telur/gula
tadi.
- Kukus
utk sejam
- Pastikan
buat adunan dulu baru cairkan gula, sebab gula tu akan mengeras pada suhu
bilik. Nanti jadi plak satu masalah laen. Susah nak cuci periuk gula tu.
Kek Coklat
Bahan-bahan ( 18 cm )
- *
150g coklat
- * 50g
mentega
- *
50cc susu segar
- 3
biji telur
- 50g
tepung
- 10g
serbuk koko
- 1
sudu kecil baking powder
- 40g
gula aising
- Secubit
garam
Cara-cara
- Ayak
tepung, baking powder dan serbuk koko
- Campur
semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair,
padamkan api.
- Panaskan
oven ke 140 degree
- Asingkan
telur kuning dan putih.
- Masukkan
secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih,
masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu
- Dalam
mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian
masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan
tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
- Masuk
pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
- Bakar
selama 45 minit.
- Selepas
30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak
permukaan kek daripada hangus.
- Untuk
hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising
Kek Coklat
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
- 2
biji telur
- 1
cawan minyak masak
- 1
cawan gula pasir
- 1
cawan gula perang
- Bahan
A
- 1
sudu kecil vanila
- 1 1/2
cawan susu segar perisa coklat
- 1/2
cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
- Bahan
B
- 2
sudu kecil sodium bicarbonate
- 1
sudu kecil baking powder
- 1/2
cawan serbuk koko
- 2
cawan tepung gandum
- ==============================
- **
Topping **
- 1/2
cawan koko van hauten
- 1/2
cawan susu pekat
- 1
sudu besar minyak masak
Cara-cara
- Pukul
telur hingga kembang
- Masukkan
gula dan pukul lagi
- Kemudian
masukkan minyak masak
- Ayak
semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi
berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
- Bakar
pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
- Untuk
toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik
panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
Kek
coklat
Bahan-bahan ( 1 biji )
- 6
biji telur
- 250g
marjerin
- 10oz
gula
- 8oz
tepung naik sendiri
- bahan
koko:
- panaskan
semua bahan dibawah:-
- 1
cawan koko
- 1
sudu teh vanila
- 1/2
cawan gula
- 1
cawan air
Cara-cara
- pukul
gula, marjerin, telur dan tepung
- pastu
masukkan koko panas tadi...
- lepas
tu bakarlah sampai masak...
Kek Coklat
resepi guna cawan...guna susu coklat dan senang nak buat..
Bahan-bahan ( 1 biji kek..satu family )
- 250gm
butter (1 buku)
- 1 3/4
cawan gula castor
- 2
cawan tepung gandum
- 3
biji telur
- 1/2
cawan serbuk koko
- 1 1/2
cawan susu coklat
- 1
sudu teh baking powder
- 1
sudu teh esen vanilla
Cara-cara
- Pukul
butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan
telur satu-satu. Masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
- Masukkan
serbuk koko. tepung gandum dan baking powder diselang selikan dengan susu
coklat. Pukul rata.
- Masukkan
kedalam loyang yg dialas dengan kertas dan dilengser.
- Bakar
hingga masak. Bila sejuk, bolehlah dihias dengan icing/topping.
Puding Kastad
Bahan-bahan ( 20 cm )
- 1
cawan tepung kastad
- 1
cawan gula
- 1
cawan jagung dalam tin
- 5
cawan santan
- sedikit
garam
Cara-cara
- Blend
jagung. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas. Kacau sampai sebati
- Masak
di atas api yang sederhana. Sambil dikacau sehingga berkilat
- Masukkan
ke dalam loyang
- Bolehlah
dipotong apabila puding telah sejuk
MINI CHOCOLATE TARTS COOKIE
Bahan Pastry Tart
60gm gula ising
250gm tepung gandum
125gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
Cara-cara
1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Chocolate Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream
80gm coklat masakan (dicairkan)
1/2 sudu besar coklat emulco
60gm gula ising
60gm mentega
1 biji telur
Hiasan : 50gm coklat masakan di cairkan (Masukkan ke dalam piping bag, gunting muncungnya)
Untuk di tabur : Manik berwarna, chocolate chips, chocolate rice ...
Cara-cara :
1. Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati. Masukkan telur, coklat masakan, coklat emulco dan whipping cream, putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2. Picit adunan cheese ke dalam kulit tart dan bakar sekejap selama 5-8 minit.
3. Biarkan sejuk dahulu 2 hingga 3 jam, baru di picit dengan coklat masakan cair dan hias dengan bahan hiasan di atasnya.
SMARTIES
COOKIES
Bahan A
250gm mentega
30gm shortening
250gm gula perang
2 tsp esen vanila
2 biji telur Grade B
Bahan B
460gm tepung gandum - diayak
1/2 tsp baking powder
1 tsp emplex
1/4 tsp garam halus
60gm badam cincang - dipanggang
Hiasan : Coklat m&m/smarties
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang dan berkrim, masukkan esen vanila dan telur satu persatu dan pukul hingga bergaul rata.
2. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh selama 15-20 minit.
3. Ambil 1/2 Tbsp adunan (kecil) atau 1 Tbsp adunan (besar), gentel bulat dan tekan dengan 3-6 biji coklat m&m smarties.
4. Panaskan oven, susun di dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu. Jarakkan biskut 5cm antara yang lain kerana biskut ini mengembang.
5. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga keperangan.
SNOW
WHITE COOKIES
Bahan A
150gm mentega
30gm shortening
100gm gula kaster
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh emplek
Bahan B
200gm tepung gandum
60gm tepung jagung
30gm nestum (dikisar)
3 sudu besar susu tepung
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik warna hundred thousand
Cara -cara :
1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati. Masukkan bahan B dan uli sebati sehingga menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan bulat berlubang. Bakar pada suhu 150c selama 20 minit. Sejukkan.
3. Celup biskut dgn coklat putih yang dicairkan secara double boiler. Taburkan manik warna warni.
4. Biar coklat beku baru di simpan di dalam bekas.
WHITE ALMONDS COOKIES
Bahan A
90gm gula ising
140gm tepung jagung
280gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikabonat
Bahan B
200ml minyak jagung
Bahan C
100gm kepingan badam hiris (di panggang dan di ramas kasar)
30gm nestum (di ramas kasar)
Hiasan : Putih telur, kepingan badam hiris
Cara-cara
1. Ayak bahan A, masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan selama 15 minit, canai doh setebal 1cm dan terap dengan acuan di sukai.
3. Sapu putih telur dan hias dengan hirisan badam.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 15 - 20 minit.
*** jika adunan agak keras selepas di rehatkan, masukkan sedikit minyak jagung dan uli semula.
90gm gula ising
140gm tepung jagung
280gm tepung gandum
1/2 tsp soda bikabonat
Bahan B
200ml minyak jagung
Bahan C
100gm kepingan badam hiris (di panggang dan di ramas kasar)
30gm nestum (di ramas kasar)
Hiasan : Putih telur, kepingan badam hiris
Cara-cara
1. Ayak bahan A, masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan selama 15 minit, canai doh setebal 1cm dan terap dengan acuan di sukai.
3. Sapu putih telur dan hias dengan hirisan badam.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 15 - 20 minit.
*** jika adunan agak keras selepas di rehatkan, masukkan sedikit minyak jagung dan uli semula.
CHOCOLATE TART COOKIES
Bahan A
125gm mentega
80gm gula kaster
1 biji kuning telur
1/2tsp esen vanilla
Bahan B(di ayak)
200gm tepung gandum
20gm tepung jagung
Hiasan : Coklat masakan dan manik berwarna
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim, Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
2. Canai dan terap dengan acuan bunga pecah lima/enam dan masukkan ke dalam papercup. Tekan sedikit di tengahnya membentuk lubang kecil.
3. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu pada 140c selama 30 minit.
4. Setelah biskut sejuk paipkan coklat masakan kedalam biskut dan taburkan manik warna-warni.
125gm mentega
80gm gula kaster
1 biji kuning telur
1/2tsp esen vanilla
Bahan B(di ayak)
200gm tepung gandum
20gm tepung jagung
Hiasan : Coklat masakan dan manik berwarna
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim, Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
2. Canai dan terap dengan acuan bunga pecah lima/enam dan masukkan ke dalam papercup. Tekan sedikit di tengahnya membentuk lubang kecil.
3. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu pada 140c selama 30 minit.
4. Setelah biskut sejuk paipkan coklat masakan kedalam biskut dan taburkan manik warna-warni.
Cappucino Slice - Step by step
Bahan A
210 gm butter
100gm gula perang
1 sudu teh cappucino emulco
Bahan B (di ayak bersama)
150gm tepung gandum
90gm tepung jagung
50gm susu tepung
60gm serbuk kacang tanah
Topping coklat
230gm coklat masakan
20gm cocoa butter
(di cairkan secara double boiler)
Hiasan : Jumbo Heart, Croquant
Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Alas loyang 10 x 10' dan alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1" keluar dari loyang.
3. Ambil doh seberat 600gm dan canaikan doh ke dalam acuan dan ratakan. Masukkan pemotong (cutter) dan tekan padat ke dasar loyang.
4. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 40minit atau sampai kekuningan.
5. Setelah biskut sejuk bukakan cutter dan tuangkan coklat masakan hitam yang dicairkan, ratakan.
Nampak tak jaluran yang terbentuk dari
cutter, letak kembali cutter ke tempat asalnya berpandu kepada
jalurannya. (jika nak buat corak marble, lakukan ketika coklat masih cair
baru di letakkan cutter.
6. Masukkan balik cutter kedalam
loyang, letak jumbo heart dan croquant dan biar coklat membeku.
7. Setelah coklat beku bolehlah dibuka cutter.
Strawberry Fingers Cookies
Bahan A
250gm mentega
10gm shortening
150gm gula kaster
1 tsp strawberry emulco
1/4 tsp pewarna pink/merah
50gm serbuk badam/serbuk gajus
Bahan B
300gm tepung red rose
40gm tepung kentang
50gm susu tepung
50gm tepung jagung
Hiasan : Coklat masakan Strawberry pink atau (coklat masakan putih + pewarna pink + strawberry emulco) dan breadcrumb putih
Cara-cara
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.
4. Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.
Almond Crunchy Cookies
Bahan A
250gm mentega
60gm shortening
160gm gula kaster
Bahan B
320gm tepung red rose
1/2 tsp emplex
80gm tepung jagung
60gm serbuk badam, - dipanggang
Hiasan : Putih telur, badam cincang
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh.
2. Ambil doh sebesar ibu jadi dan bulat-bulatkan, kemudian celup ke dalam putih telur dan golek dengan badam cincang.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30-35 minit.
Almond Beauty Cookies
Bahan A
200gm mentega
50gm crisco/shortening
150gm gula kaster
Bahan B
40gm putih telur
Bahan C (diayak bersama)
270gm tepung gandum
70gm tepung berserbuk penaik
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh emplek
10gm serbuk koko
Hiasan:
Coklat masakan putih dan badam cincang (dipanggang)
Cara-cara
1. Pukul bahan A sehingga ringan dan kembang
2. Masukkan putih telur dan pukul sehingga sebati
3. Masukkan bahan C dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih.
4. Masukkan doh ke dalam piping bag dan picitkannya dengan mucung aising no 4FT bergerigi dan tekan diatas dulang pembakar
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 min. Angkat dan sejukkan.
6. Celup setengah biskut didalam coklat putih yang dicairkan dan celup dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Casablanca Delight Cookies
Bahan A
130gm mentega
20gm shortening
70gm gula kastor
Bahan B
30gm nestum - diramas
30gm oat- panggang dan kisar
30gm serbuk badam
20gm bijan hitam
Bahan C
25gm tepung jagung
10gm tepung beras
150gm tepung gandum
Hiasan : Ceri merah dan hijau, kuning
telur
Cara-cara
1. Sebatikan bahan A dan masukkan
bahan B dan uli rata.
2. Masukkan bahan C dan uli lembut
kemudian canai menjadi kepingan nipis.
3. Terap dgn acuan empat segi tepat
dan sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah dan hijau.
4. Bakar pada suhu 140c selama 30
minit atau sehingga kekuningan.
Suji Crystal/Crystal Ball
Cookies
Bahan A(diayak bersama)
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda
Bahan B
125gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100gm badam kisar (dipanggang)
1/2 sudu teh perisa vanila
200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
Perwarna : pink, hijau dan kuning
Hiasan: gula kaster
Cara-cara :
1. Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna. Gaul perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 20 minit atau lebih.
2. Bahagikan doh kpd 3 bahagian dan letakkan tiga jenis perwarna secukupnya.
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kpd satu doh yg panjang dan bahagikan doh ini kpd 10gm setiap doh.
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar.
Panaskan ketuhar. Bakar pd suhu 150c selama 15-20 minit.
5. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.
Marble Shortbread Cookies - Black and White Marble
Bahan A
250gm mentega
150gm gula kaster
2 tsp coffee emulco
Bahan B
330gm tepung gandum
40gm susu tepung
20gm serbuk koko
50gm nestum di kisar halus
60gm serbuk badam
Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter
pilihan 1=
250gm mentega
150gm gula kaster
2 tsp coffee emulco
Bahan B
330gm tepung gandum
40gm susu tepung
20gm serbuk koko
50gm nestum di kisar halus
60gm serbuk badam
Loyang 10' x 10' x 2 dengan cutter
pilihan 1=
Corak
Marble Hitam
230gm coklat masakan hitam
20gm coco butter
50gm coklat masakan putih
230gm coklat masakan hitam
20gm coco butter
50gm coklat masakan putih
pilihan 2=
Corak
Marble Putih
250gm coklat masakan putih
50gm coklat masakan hitam
250gm coklat masakan putih
50gm coklat masakan hitam
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yg lembut.
2. Ambil 600gm adunan, ratakan di dalam loyang yang di alas dengan kertas minyak, biarkan lebihan kertas 1" terkeluar dari loyang dan tekan padat ke dalam loyang kemudian cucuk atasnya dengan garfu. Letak cutter di atasnya dan tekan sampai ke dasar.
3. Bakar pada 160C selama 40 min atau hingga masak. Biar sejuk dan keluarkan cutter.
4. Cairkan coklat masakan hitam secara double boiler, masukkan coco butter, gaul rata atau (coklat masakan putih). Tuang keatas biskut dan ratakan.
4. Cairkan coklat masakan putih atau (hitam) secara double boil atau di dalam microwave, biarkan suam sedikit masukkan ke dalam piping bag dan picit memanjang di atas coklat masakan hitam. Ambil lidi dan lorekkan dengan bentuk marble. Masukkan kembali cutter ke tempat asalnya dan biarkan coklat beku.
5. Keluarkan cutter dan simpan di dalam bekas kedap udara.
**** Untuk corak marble putih tak perlu di masukkan coco butter. Buat seperti corak marble hitam. Pilih salah satu ...
Jika adunan agak kering, tambah sedikit mentega dan uli semula.
Makmur
Bahan A
200 gm minyak sapi
400 gm tepung gandum
20gm gula icing
1/8 tsp garam halus
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
Inti kacang:
100gm kacang tanah atau gajus digoreng dan ditumbuk kasar
150gm gula pasir
1 Tbsp mentega cair
(Satukan dan gaul semua, ketepikan)
Hiasan : Secukupnya gula kastor/ising untuk salutan pada biskut, cawan kertas
Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan A hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak lembik, tambah sedikit tepung, Jika kering tambah sedikit minyak sapi lagi.
2. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Leperkan dan isi inti kacang kedalamnya. Bentukkan bulat atau bujur.
3. Susun atas dulang dan bakar hingga masak. Sejukkan
4. Apabila biskut telah sejuk, golekkan dengan gula kastor
5. Masukkan dalam cawan kertas dan simpan dalam bekas.
Mixed Fruits Bubble Cookies
Bahan A
260gm mentega
2 biji kuning telur
120gm gula kaster
1 tsp esen vanila
Bahan B (di ayak)
300gm tepung red rose
40gm tepung kastard
60gm tepung jagung
20gm tepung susu
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp emplex
Bahan C
80gm mixed fruits bubble
50gm badam nibs
Hiasan : Coklat masakan putih, manik hundred thousands, cawan kertas
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sebesar ibu jari dan bulatkan doh, isikan ke dalam cawan kertas.
3. Panaskan oven, bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Biarkan sejuk.
4. Hias dengan coklat masakan dan manik hundred thousands.
260gm mentega
2 biji kuning telur
120gm gula kaster
1 tsp esen vanila
Bahan B (di ayak)
300gm tepung red rose
40gm tepung kastard
60gm tepung jagung
20gm tepung susu
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp emplex
Bahan C
80gm mixed fruits bubble
50gm badam nibs
Hiasan : Coklat masakan putih, manik hundred thousands, cawan kertas
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sebesar ibu jari dan bulatkan doh, isikan ke dalam cawan kertas.
3. Panaskan oven, bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Biarkan sejuk.
4. Hias dengan coklat masakan dan manik hundred thousands.
*** Jika adunan menjadi keras, uli semula
dengan sedikit mentega hingga lembut.
Bahan A
260gm mentega
1 biji kuning telur
100gm gula perang
1 tsp esen vanila
Bahan B (di ayak)
300gm tepung red rose
40gm tepung kastard
60gm tepung jagung
20gm serbuk koko
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp emplex
Bahan C
150gm chocolate bubble
30gm coklat rice
Hiasan : Coklat masakan hitam, croquant, cawan kertas
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sebesar ibu jari dan bulatkan doh, isikan ke dalam cawan kertas.
3. Panaskan oven, bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Biarkan sejuk.
4. Hias dengan coklat masakan dan croquant.
*** Jika adunan menjadi keras, uli dengan sedikit mentega sehingga lembut.
260gm mentega
1 biji kuning telur
100gm gula perang
1 tsp esen vanila
Bahan B (di ayak)
300gm tepung red rose
40gm tepung kastard
60gm tepung jagung
20gm serbuk koko
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp emplex
Bahan C
150gm chocolate bubble
30gm coklat rice
Hiasan : Coklat masakan hitam, croquant, cawan kertas
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sebesar ibu jari dan bulatkan doh, isikan ke dalam cawan kertas.
3. Panaskan oven, bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit atau hingga keperangan. Biarkan sejuk.
4. Hias dengan coklat masakan dan croquant.
*** Jika adunan menjadi keras, uli dengan sedikit mentega sehingga lembut.
Truffle Chocolate Cookies
Bahan A
160gm mentega
1/8 tsp esen vanila
60gm gula ising
Bahan B
180gm tepung gandum
15gm serbuk koko
40gm tepung jagung
50gm kacang tanah di kisar halus
1/8 tsp baking powder
Bahan C - Hazelnut atau chocolate chips untuk isian dalam doh.
Hiasan : Coklat masakan, hazelnut/kacang tanah cincang, cawan kertas.
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil 1 sudu teh doh, masukkan hazelnut dan bulatkan kembali.
2. Susun dalam loyang pembakar yang telah di gris dan bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau keperangan.
3. Sejukkan dahulu dan celup biskut ke dalam coklat masakan cair, masukkan ke dalam cawan kertas, tabur dengan bahan hiasan atau yang di sukai.
*** Adunan yang dicampur serbuk kekacang biasanya agak kering selepas 2 jam, uli semula dengan sedikit mentega hingga lembut.
160gm mentega
1/8 tsp esen vanila
60gm gula ising
Bahan B
180gm tepung gandum
15gm serbuk koko
40gm tepung jagung
50gm kacang tanah di kisar halus
1/8 tsp baking powder
Bahan C - Hazelnut atau chocolate chips untuk isian dalam doh.
Hiasan : Coklat masakan, hazelnut/kacang tanah cincang, cawan kertas.
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil 1 sudu teh doh, masukkan hazelnut dan bulatkan kembali.
2. Susun dalam loyang pembakar yang telah di gris dan bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau keperangan.
3. Sejukkan dahulu dan celup biskut ke dalam coklat masakan cair, masukkan ke dalam cawan kertas, tabur dengan bahan hiasan atau yang di sukai.
*** Adunan yang dicampur serbuk kekacang biasanya agak kering selepas 2 jam, uli semula dengan sedikit mentega hingga lembut.
Coco Fingers Cookies
Bahan-bahan
230gm mentega
200gm tepung ubi
100gm tepung jagung
100gm tepung gandum
80gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp esen vanila
50gm kelapa kering - di kisar halus
4 Tbsp santan KARA
Hiasan : Coklat masakan hitam dan putih - dicairkan
Cara-cara
1. Pukul mentega, gula dan esen vanila, masukkan telur dan pukul hingga kembang.
2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, tepung gandum dan kelapa kering di ikuti dengan santan, gaul hingga sebati dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Gunakan nozzle bergerigi dan paip di atas dulang yang di leser dengan majerin/shortening. Boleh juga di terap dengan acuan yang di sukai.
4. Panaskan oven, bakar pada suhu 140C selama 25 - 30 minit.
5. Sejukkan dan paip coklat hitam dan putih untuk hiasan.
*** Jika adunan menjadi keras, tambahkan sedikit mentega dan uli semula.
Coco Cashewnut Cookies
Bahan A
250gm mentega
40gm shortening
120gm gula ising
1/4 tsp esen vanila
Bahan B
320gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
20gm tepung kastard
1/2 tsp baking powder
Bahan C
60gm gajus
40gm parutan kelapa kering
(di panggang dan di kisar halus)
Hiasan : Kuning telur, parutan kelapa kering
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan bahan C, gaul hingga menjadi doh.
2. Rehatkan doh selama 1/2 jam atau lebih, canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Sapu dengan kuning telur dan tabur kelapa kering di atasnya.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 20-25 minit.
250gm mentega
40gm shortening
120gm gula ising
1/4 tsp esen vanila
Bahan B
320gm tepung gandum
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
20gm tepung kastard
1/2 tsp baking powder
Bahan C
60gm gajus
40gm parutan kelapa kering
(di panggang dan di kisar halus)
Hiasan : Kuning telur, parutan kelapa kering
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan bahan C, gaul hingga menjadi doh.
2. Rehatkan doh selama 1/2 jam atau lebih, canai dan terap dengan acuan di sukai.
3. Sapu dengan kuning telur dan tabur kelapa kering di atasnya.
4. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 20-25 minit.
Kaastengel/Cheese Cookies
Bahan A
240gm mentega
40gm shortening
160gm gula kaster
2 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
Bahan B
40gm tepung kastard
320gm tepung red rose
1 tsp baking powder
40gm tepung jagung
Bahan C
60gm parutan parmesan cheese
80gm cornflakes di kisar halus
60gm serbuk gajus di bakar dahulu
Hiasan : Kuning telur, parutan keju cheddar
Cara-cara :
1. Pukul bahan A, masukkan telur dan pukul sebati.
2. Ayak bahan B dan satukan dengan bahan C. Uli bersama bahan A hingga menjadi doh.
3. Canai dan terap dengan acuan kesukaan. Sapu kuning telur dan hias dengan parutan keju.
5. Bakar pada suhu 150C selama 20 -25 minit.
*** Biskut ini tidak boleh di biar lama di luar kerana cepat lembut. Perlu cepat2 di simpan dalam bekas kedap udara apabila saja sudah sejuk.
240gm mentega
40gm shortening
160gm gula kaster
2 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
Bahan B
40gm tepung kastard
320gm tepung red rose
1 tsp baking powder
40gm tepung jagung
Bahan C
60gm parutan parmesan cheese
80gm cornflakes di kisar halus
60gm serbuk gajus di bakar dahulu
Hiasan : Kuning telur, parutan keju cheddar
Cara-cara :
1. Pukul bahan A, masukkan telur dan pukul sebati.
2. Ayak bahan B dan satukan dengan bahan C. Uli bersama bahan A hingga menjadi doh.
3. Canai dan terap dengan acuan kesukaan. Sapu kuning telur dan hias dengan parutan keju.
5. Bakar pada suhu 150C selama 20 -25 minit.
*** Biskut ini tidak boleh di biar lama di luar kerana cepat lembut. Perlu cepat2 di simpan dalam bekas kedap udara apabila saja sudah sejuk.
Chocolate Oats Cookies
Bahan A
250gm mentega
60gm shortening
160gm gula perang
Bahan B
280gm tepung red rose
1/2 tsp emplex
4 tbsp serbuk koko
80gm tepung jagung
60gm serbuk gajus - dipanggang
Hiasan : Putih telur, oats
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh.
2. Ambil doh sebesar ibu jadi dan bulat-bulatkan, kemudian celup ke dalam putih telur dan golek dengan oats.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30-35 minit.
250gm mentega
60gm shortening
160gm gula perang
Bahan B
280gm tepung red rose
1/2 tsp emplex
4 tbsp serbuk koko
80gm tepung jagung
60gm serbuk gajus - dipanggang
Hiasan : Putih telur, oats
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B, uli hingga menjadi doh.
2. Ambil doh sebesar ibu jadi dan bulat-bulatkan, kemudian celup ke dalam putih telur dan golek dengan oats.
3. Bakar pada suhu 140C selama 30-35 minit.
MARSMALLOW POPS
Bahan A
1/3 cawan gula ising utk tabur
1/3 cawan tepung jagung utk tabur
Bahan B
4 sdm gelatin
3/4 cawan air
1 sdm esen vanila
1/4 sdt garam
1 sdt pewarna dan perasa yang disukai
Bahan C
2 cawan gula
2 sdm sirap jagung/sirap glukos
3/4 cawan air
Bahan D
2 biji putih telur
Loyang 8" atau acuan-acuan kecil yang comel
Lidi untuk mencucuk
Coklat masakan cair
Cara-cara
1. Alas loyang 8" dengan aluminium foil. Leser dengan sedikit shortening.
2. Ayak bahan A bersama dan taburkan ke seluruh loyang biar rata, ketuk loyang dan simpan lebihan tepung untuk diguna semula.
3. Rendam bahan B (gelatin dan air) selama 5 minit. Biar kembang dan lembut kemudian cairkan secara double boil hingga larut, masukkan esen vanila, perasa dan garam. Ketepikan.
4. Satukan bahan C, masak hingga mendidih dan berbuih kasar. Tutup api.
5. Di dalam mixer, pukul bahan D hingga kembang dan bertanduk. Kemudian masukkan bahan B. Putar dengan speed perlahan. Kemudian tuangkan bahan C (air gula panas) sedikit demi sedikit hingga habis. Tukar kepada speed sederhana dan putar selama 10-15 minit sehingga kembang dan likat.
6. Tuang ke dalam loyang dan ratakan permukaannya. Biarkan semalaman pada suhu bilik.
7. Keluarkan dari loyang dan telengkupkan ke atas meja yang di tabur dengan bahan A.
8. Salut pisau dengan tepung dan potong marshmallow mengikut saiz di kehendaki.
9. Biarkan mengering sedikit baru di simpan di dalam bekas kedap udara.
10. Untuk membuat marshmallow pops, cairkan coklat masakan secara double boil, cucuk marshmallow dengan lidi dan celup kedalam coklat cair dan golekkan kedalam kekacang atau coklat rice.
1/3 cawan gula ising utk tabur
1/3 cawan tepung jagung utk tabur
Bahan B
4 sdm gelatin
3/4 cawan air
1 sdm esen vanila
1/4 sdt garam
1 sdt pewarna dan perasa yang disukai
Bahan C
2 cawan gula
2 sdm sirap jagung/sirap glukos
3/4 cawan air
Bahan D
2 biji putih telur
Loyang 8" atau acuan-acuan kecil yang comel
Lidi untuk mencucuk
Coklat masakan cair
Cara-cara
1. Alas loyang 8" dengan aluminium foil. Leser dengan sedikit shortening.
2. Ayak bahan A bersama dan taburkan ke seluruh loyang biar rata, ketuk loyang dan simpan lebihan tepung untuk diguna semula.
3. Rendam bahan B (gelatin dan air) selama 5 minit. Biar kembang dan lembut kemudian cairkan secara double boil hingga larut, masukkan esen vanila, perasa dan garam. Ketepikan.
4. Satukan bahan C, masak hingga mendidih dan berbuih kasar. Tutup api.
5. Di dalam mixer, pukul bahan D hingga kembang dan bertanduk. Kemudian masukkan bahan B. Putar dengan speed perlahan. Kemudian tuangkan bahan C (air gula panas) sedikit demi sedikit hingga habis. Tukar kepada speed sederhana dan putar selama 10-15 minit sehingga kembang dan likat.
6. Tuang ke dalam loyang dan ratakan permukaannya. Biarkan semalaman pada suhu bilik.
7. Keluarkan dari loyang dan telengkupkan ke atas meja yang di tabur dengan bahan A.
8. Salut pisau dengan tepung dan potong marshmallow mengikut saiz di kehendaki.
9. Biarkan mengering sedikit baru di simpan di dalam bekas kedap udara.
10. Untuk membuat marshmallow pops, cairkan coklat masakan secara double boil, cucuk marshmallow dengan lidi dan celup kedalam coklat cair dan golekkan kedalam kekacang atau coklat rice.
Gummy Fruit Jelly
Bahan-bahan
4 sdm gelatin halal
6 sdm gula
2/3 cawan jus buah ikut suka
6 sdm sirap jagung/sirap glukos
Pewarna
Gula kastor untuk hiasan
Loyang 6" dibasahkan terlebih dahulu
Cara-cara
1. Rendam gelatin bersama 4 sdm air selama 5 minit hingga kembang.
2. Masukkan jus buah, gula dan sirap jagung dalam periuk masak hingga gula larut.
3. Masukkan gelatin, kacau hingga sebati dan biarkan mendidih sekejap. Masukkan pewarna dan perasa disukai.
4. Tuang ke dalam loyang dan biarkan beku.
5. Keluarkan dari acuan, terap dengan penerap biskut atau potong dengan pisau tajam..
6. Golek dengan gula kastor jika suka atau biarkan plain
7. Jika ingin membuat 2 lapisan yang berlainan warna dan rasa, ambil resipi yang sama dan letakkan jus dan pewarna yang berlainan. Apabila masak tuangkan ke atas lapisan pertama tadi. Bila di potong ada dua lapisan warna dan rasa yang berlainan.
4 sdm gelatin halal
6 sdm gula
2/3 cawan jus buah ikut suka
6 sdm sirap jagung/sirap glukos
Pewarna
Gula kastor untuk hiasan
Loyang 6" dibasahkan terlebih dahulu
Cara-cara
1. Rendam gelatin bersama 4 sdm air selama 5 minit hingga kembang.
2. Masukkan jus buah, gula dan sirap jagung dalam periuk masak hingga gula larut.
3. Masukkan gelatin, kacau hingga sebati dan biarkan mendidih sekejap. Masukkan pewarna dan perasa disukai.
4. Tuang ke dalam loyang dan biarkan beku.
5. Keluarkan dari acuan, terap dengan penerap biskut atau potong dengan pisau tajam..
6. Golek dengan gula kastor jika suka atau biarkan plain
7. Jika ingin membuat 2 lapisan yang berlainan warna dan rasa, ambil resipi yang sama dan letakkan jus dan pewarna yang berlainan. Apabila masak tuangkan ke atas lapisan pertama tadi. Bila di potong ada dua lapisan warna dan rasa yang berlainan.