egg dishes




Bahan-bahan
1 bungkus pak chan
2 biji telur direbus dahulu hingga keras, dgn kulit
1 liter air

Cara
1. Masukkan pak chan, telur dan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Kecilkan api dan biar merenih sehingga air tinggal semangkuk.
3. Keluarkan telur, buang kulitnya dan hidangkan bersama dengan kuahnya.
4. Telur boleh digantikan dengan ayam atau daging. Khusus untuk wanita menambahkan darah.



4 camb. minyak
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 labu bawang besar (dihiris dadu)
1 camt. serbuk belacan }
2 camt. pes cili} dicampur
1/2 camt. gula }
50 ml. air
2 camt. kicap ikan }
2 camB. sos cili } bahan sos
3 camB. sos tomato }
2 camB. sos tiram }
200 g. daging (dicincang)
100 g. sayuran campur
4 tangkai daunsup } dihiris halus
3 tangkai daun bawang}
4 biji telur (dipukul dengan sedikit garam)
gula & garam secukupnya

1. Panaskan separuh minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.

2. Masukkan campuran cili, gaul 1 minit.

3. Bubuh pula air dan bahan sos, kacau 2 minit.

4. Masukkan daging, kacau sekali-sekala hingga daging empuk (tambah air jika perlu).

5. Gaulkan sayuran campur, daun ketumbar dan daun bawang ke dalam daging.

6. Tambah garam dan gula secukupnya kemudian angkat. Kuahnya hendaklah kering sedikit.

7. Panaskan baki minyak, goreng telur menjadi kepingan besar.

8. kemudian lipat telur dadar menjadi bungkusan empat segi. Angkat dan sajikan.

mY B!0$

My photo
Jerantut,Pahang, pahang,malaysia, Malaysia
Nothg special...Im just a girl that always hope that i can improve myself become better n better person..Pleased by everyone around me...iLy zaimer(combination of my parent's name lah)