savoury recipes




Bahan-bahan
60gm mentega
150gm ekor lembu dipotong kecil
1.5ltr stok perang
1/2 biji lobak merah
1/2 biji bawang besar di cincang
1/2 batang saleri }
2 biji kentang } dipotong dadu
1/2 sudu teh thyme
1 sudu teh sos Worcestershire
1 sudu teh jus lemon
2 sudu makan tepung
garam dan lada sulah secukupnya

Cara-cara
1. Cuci dan bersihkan ekor lembu dengan garam dan lada sulah dan sedikit tepung.
2. Gaul rata dan goreng hingga kekuningan.
3. Masukkan stok perang dan biarkan mereneh selama 1/2 jam
4. Masukkan lobak merah, bawang besar, saleri dan juga kentang.
5. Biarkan sayuran menjadi lembut dan masukkan thyme, sos worcestershire dan juga jus lemon.
6. Perasakan dengan garam dan lada sulah.




Bahan-bahan
100gm mentega
8 biji bawang merah dihiris
1 liter stok daging (stok perang)
2 sudu besar sos Worcetershire
1 helai daun bay
1 sudu makan thyme
2 keping keju
garam dan lada sulah secukupnya

Cara-cara
1. Cairkan mentega didalam periuk dan tumis bawang merah hingga kekuningan.
2. Tuangkan stok daging, sos Worcetershire, daun bay dan thyme. Biarkan mendidih.
3. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Angkat dan hidangkan didalam mangkuk.
4. Hiris keju kecil dan letakkan diatas permukaan sup, masukkan kedalam ketuhar dan bakar seketika. Siap dihidangkan.




Bahan-bahan
4 sudu makan minyak zaitun
200gm cendawan shitake - dikukus dan dihiris
4 biji bawang besar dipotong dadu
1 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dicincang
1 helai daun bawang }
10gm daun pasli
375ml susu segar
1 liter stok ayam
garam dan lada sulah secukupnya

Cara-cara
1. Panaskan minyak zaitun dan masak cendawan hingga kekuningan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih, bawang besar, bawang merah dan daun bawang cincang. Biarkan selama 5 minit.
3. Tuangkan stok ayam dan biarkan mendidih.
4. Masukkan cendawan dan biarkan hingga lembut.
5. Masukkan sup kedalam pengisar dan kisar hingga gebu.
6. Masukkan semula kedalam periuk dan tambahkan susu segar. Kacau rata.
7. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
8. Biarkan seketika didalam periuk tetapi jangan sampai mendidih. angkat dan hiaskan dengan daun pasli.




Bahan-bahan
200gm brokoli
4 sudu besar minyak zaitun
1/2 biji bawang besar }
1 biji bawang putih } dihiris
1 biji ubi kentang - dipotong dadu
1 liter stok ayam
300ml double krim
secubit serbuk buah pala
Garam dan lada sulah secukupnya.

Cara-cara :
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang, bawang putih dan juga ubi kentang hingga masak.
2. Masukkan brokoli, stok ayam dan krim, kacau rata.
3. Perasakan dengan garam, lada sulah dan serbuk buah pala.
4. Biarkan sup mereneh selama 10 minit dan tutup apinya.
5. Masukkan sup ke dalam pengisar dan kisar hingga gebu.
6. Masak semula didalam periuk seketika dan hidangkan.




Ingredients
1 can (15 oz) cream style corn
1 can (15 oz) sweet corn kernels
3 cups and a bit more water
2 cubes chicken bouillon (or if you want, you can substitute some of the water in this recipe with chicken stock)
1/2 onion, sliced thin (or if you like onion, you could use the whole onion)
40g butter (about 3 Tbsp)
4 Tbsp All-purpose flour
400ml milk (about 1 1/2 cups)
salt and pepper to taste
Optional ingredients: diced potatoes, broccoli, cauliflower, carrots.

Optional garnish ingredients: grated cheese, and chopped green onions.

Method:
1. Fry onions and butter on low heat, stirring constantly till onions are soft but not brown.
2. Add flour and stir well for 3 minutes.
3. Add water and chicken bouillon. Let it come to a boil but don't let it start to bubble. Turn heat to medium-low and cook for 5 more minutes, stirring occasionally. (If using potatoes or carrots, add now.)
4. Add milk and cream style corn and sweet corn kernels. Heat on medium-low for another 5-10 minutes (if using other vegetables, add now).
5. Add salt and pepper to taste and continue to simmer for an additional 5 minutes till soup is thicker.
6. Serve and garnish as desired.

mY B!0$

My photo
Jerantut,Pahang, pahang,malaysia, Malaysia
Nothg special...Im just a girl that always hope that i can improve myself become better n better person..Pleased by everyone around me...iLy zaimer(combination of my parent's name lah)