Bahan-bahan
2 cawan makaroni di celur dan di toskan
2 keping dada ayam di rebus hingga empuk - siatkan dagingnya
1 labu bawang besar di cincang halus
3 ulas bawang putih di cincang halus
1 inci halia - di cincang halus
4 1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
2 batang daun ketumbar di cincang
bawang goreng
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih dan halia. Bila naik baunya masukkan air rebusan ayam. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan lada sulah. Biarkan sebentar di atas api baru di angkat.
2. Sediakan mangkuk sup, isikan dengan makaroni dan daging ayam yang di siat. Tuangkan sup dan hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng.
2 cawan makaroni di celur dan di toskan
2 keping dada ayam di rebus hingga empuk - siatkan dagingnya
1 labu bawang besar di cincang halus
3 ulas bawang putih di cincang halus
1 inci halia - di cincang halus
4 1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
2 batang daun ketumbar di cincang
bawang goreng
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan bawang putih dan halia. Bila naik baunya masukkan air rebusan ayam. Biarkan mendidih dan masukkan garam dan lada sulah. Biarkan sebentar di atas api baru di angkat.
2. Sediakan mangkuk sup, isikan dengan makaroni dan daging ayam yang di siat. Tuangkan sup dan hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng.
Bahan-bahan
250gm makaroni di rebus
8 - 10 biji telur bergantung pada saiz
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada sulah
3 biji buah pelaga - di buang kulit luar
1 labu bawang besar sederhana
1/2 batang carot di parut kasar
beberapa biji cendawan butang
2 biji tomato segar sederhana di potong dadu
5 sudu besar sos tomato
sedikit air
garam secukup rasa
300gm daging ayam/lembu di cincang
Hiasan : Hirisan tomato, daun bawang, daun sup, cili merah dan bawang goreng
Cara-cara
1. Rebus makaroni dengan air dan sedikit minyak. Angkat dan toskan.
2. Tumbuk bahan-bahan rempah hingga halus.
3. Panaskan minyak, tumis bawang besar di ikuti rempah tumbuk. Bila sudah naik baunya masukkan daging cincang dan sedikit air. Masak hingga daging empuk, masukkan parutan carot dan cendawan butang. Kemudian masukkan makaroni rebus, secubit garam dan sos tomato (agak2 biar lembab), gaul hingga sebati. Angkat dan ketepikan.
4. Pecahkan 6 biji telur (1 bhgian) dan 4 biji (1 bhgian) dan letakkan sedikit garam, kacau dengan garpu dan Ambil satu bahagian telur (6 biji) dan gaulkan dengan makaroni tadi.
5. Leser acuan muffin dengan mentega, masukkan 1 sudu besar makaroni atau 1/3 dari acuan muffin dan bakar separuh masak.
6. Angkat dan tuangkan baki telur (4 biji) yang di pukul tadi sehingga meliputi makaroni. Tabur dengan bahan-bahan hiasan dan bakar sehingga masak.
Cream Fettuccini
Bahan-bahan
Pasta
250gm pasta fettuccini
2 sudu besar minyak
2 liter air
garam secukupnya
Sos
3 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dihiris
2 sudu besar tepung gandum
50gm cendawan butang
1 cawan stok ayam
4 sudu besar double cream
1 sudu besar keju parmesan
garam secukupnya
lada putih secukupnya
Cara-cara
1. Didihkan air bersama minyak dan garam. Masukkann pasta.
2. Keluarkan dan toskan, gaul dengan sedikit minyak.
3. Untuk sosnya, tumis bawang merah, bawang putih dan masukkan tepung, biarkan masak sebentar sambil dikacau.
4. Kemudian masukkan stok ayam, cendawan, cream, keju dan pasta tadi.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Sedia dihidang
Bahan-bahan
Pasta
250gm pasta fettuccini
2 sudu besar minyak
2 liter air
garam secukupnya
Sos
3 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dihiris
2 sudu besar tepung gandum
50gm cendawan butang
1 cawan stok ayam
4 sudu besar double cream
1 sudu besar keju parmesan
garam secukupnya
lada putih secukupnya
Cara-cara
1. Didihkan air bersama minyak dan garam. Masukkann pasta.
2. Keluarkan dan toskan, gaul dengan sedikit minyak.
3. Untuk sosnya, tumis bawang merah, bawang putih dan masukkan tepung, biarkan masak sebentar sambil dikacau.
4. Kemudian masukkan stok ayam, cendawan, cream, keju dan pasta tadi.
5. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Sedia dihidang
Bahan-Bahan:
2 sudu besar tepung jagung
1 mangkuk tepung gandum
setengah kotak whipping cream
1 bj bawang besar dipotong dadu
3 ketul dada ayam dipotong kecil
1 tin cendawan butang dihiris halus
garam secukup rasa
2 sudu besar marjerin/butter
Cara:
1. masukkan butter/marjerin dlm periuk. biar sehingga panas.
2. tumis bawang besar hingga layu.
3. masukkan ayam. kacau dan biar selama 5 minit.
4. kemudian masukkan cendawan butang
5. masukkan whipping cream diikuti 3-4 mangkuk air.
6. kacau dan biar hingga mendidih.
7. masukkan tepung gandum. kemudian tepung jagung yang telah dicampur dgn air. kacau hingga pekat.
8. masukkan garam secukup rasa dan tutup api.
Cadangan Hidangan:
sesuai dimakan panas2 bersama dengan roti atau dijadikan gravy dan dimakan bersama spaghetti
2 sudu besar tepung jagung
1 mangkuk tepung gandum
setengah kotak whipping cream
1 bj bawang besar dipotong dadu
3 ketul dada ayam dipotong kecil
1 tin cendawan butang dihiris halus
garam secukup rasa
2 sudu besar marjerin/butter
Cara:
1. masukkan butter/marjerin dlm periuk. biar sehingga panas.
2. tumis bawang besar hingga layu.
3. masukkan ayam. kacau dan biar selama 5 minit.
4. kemudian masukkan cendawan butang
5. masukkan whipping cream diikuti 3-4 mangkuk air.
6. kacau dan biar hingga mendidih.
7. masukkan tepung gandum. kemudian tepung jagung yang telah dicampur dgn air. kacau hingga pekat.
8. masukkan garam secukup rasa dan tutup api.
Cadangan Hidangan:
sesuai dimakan panas2 bersama dengan roti atau dijadikan gravy dan dimakan bersama spaghetti
Bahan-Bahan:
Bahan 1 kotak makaroni (Buitoni-3 minit dah masak)
1 mangkuk Keju cheddar diparut
1 mangkuk sayuran campur
½ mangkuk daging ayam/lembu cincang
3-4 batang sosej ayam/daging
1 tin mashroom/chicken soup
2-3 ulas bawang putih
1 tin cendawan butang(di hiris nipis)
1 biji telur ayam
Sedikit Parmesan Cheese
Cara:
1.Rebus makaroni bersama butter sehingga lembut dan toskan.Cincang bawang putih dan tumiskan sehingga naik bau.masukkan Daging cincang dan sosej yang telah di hancurkan apabila daging sudah agak masak masukkan cendawan butang yang telah dihiris nipis dan sayuran campur tadi.Masak sehingga semuanya sebati. Taburkan sedikit lada putih.
2.Sementara itu campurkan 1 tin mashroom/chicken soup dengan sebiji telur dan kacau sedikit sehingga menjadi sos.
3.Sediakan satu loyang untuk membakar dengan dilengserkan dengan sedikit butter supaya makaroni tidak melekat apabila telah masak.
4.Mula-mula taburkan makaroni satu lapisan dan diikuti dengan sayur campur dan satu lapisan keju yang telah diparut.kemudian buat satu lagi lapisan seperti tadi sehingga 2 lapisan dan lapisan yang terakhir sekali taburkan makaroni sahaja dan diikuti dengan sos mushroom/chicken soup tadi dan taburkan sedikit keju lagi diatasnya.
5.Bahan tadi di bakar didalam oven selama 1/2 jam atau sehingga masak dan lapisan atas kelihatan agak kekuningan tapi jangan sampai hangus.
Cadangan Hidangan:
Apabila telah masak biarkan sedikit sejuk dan dipotong seperti memotong kek dan letakkan diatas pinggan leper dan taburkan sedikit pamesan cheese dan dimakan bersama sos cili ataupun tabasco.
Tambahan:
Apabila masukkan sos mushroom soup tadi biarkan seketika sehingga sos meresap ke bawah. Kemudian barulah dibakar
Bahan 1 kotak makaroni (Buitoni-3 minit dah masak)
1 mangkuk Keju cheddar diparut
1 mangkuk sayuran campur
½ mangkuk daging ayam/lembu cincang
3-4 batang sosej ayam/daging
1 tin mashroom/chicken soup
2-3 ulas bawang putih
1 tin cendawan butang(di hiris nipis)
1 biji telur ayam
Sedikit Parmesan Cheese
Cara:
1.Rebus makaroni bersama butter sehingga lembut dan toskan.Cincang bawang putih dan tumiskan sehingga naik bau.masukkan Daging cincang dan sosej yang telah di hancurkan apabila daging sudah agak masak masukkan cendawan butang yang telah dihiris nipis dan sayuran campur tadi.Masak sehingga semuanya sebati. Taburkan sedikit lada putih.
2.Sementara itu campurkan 1 tin mashroom/chicken soup dengan sebiji telur dan kacau sedikit sehingga menjadi sos.
3.Sediakan satu loyang untuk membakar dengan dilengserkan dengan sedikit butter supaya makaroni tidak melekat apabila telah masak.
4.Mula-mula taburkan makaroni satu lapisan dan diikuti dengan sayur campur dan satu lapisan keju yang telah diparut.kemudian buat satu lagi lapisan seperti tadi sehingga 2 lapisan dan lapisan yang terakhir sekali taburkan makaroni sahaja dan diikuti dengan sos mushroom/chicken soup tadi dan taburkan sedikit keju lagi diatasnya.
5.Bahan tadi di bakar didalam oven selama 1/2 jam atau sehingga masak dan lapisan atas kelihatan agak kekuningan tapi jangan sampai hangus.
Cadangan Hidangan:
Apabila telah masak biarkan sedikit sejuk dan dipotong seperti memotong kek dan letakkan diatas pinggan leper dan taburkan sedikit pamesan cheese dan dimakan bersama sos cili ataupun tabasco.
Tambahan:
Apabila masukkan sos mushroom soup tadi biarkan seketika sehingga sos meresap ke bawah. Kemudian barulah dibakar
Macaroni Brood
bahan :1 buah roti tawar tanpa kulit
1/4 kg daging giling
1 gelas susu evaporated
1/4 kg keju parut
200 gr macaroni, rebus & tiriskan
4 sdm mentega untuk menumis
1 ons bawang merah dirajang
merica, pala dihaluskan,
secukupnya garam, gula secukupnya
2 butir telur ayam dikocok
cara membuat :
1. roti direndam dengan susu evaporated
2. bawang merah ditumis, tambahkan bumbu halus sampai harum
3. masukkan daging giling
4. setelah daging matang, angkat, tambahkan roti tawar, keju parut, telur yang sudah dikocok, terakhir macaroni.
5. aduk sampai rata, masukkan ke dalam wonder pan besar, oven.
6. setelah masak dan dingin baru dapat diiris, hidangkan di piring kecil, hias dengan daun peterseli.
bahan :1 buah roti tawar tanpa kulit
1/4 kg daging giling
1 gelas susu evaporated
1/4 kg keju parut
200 gr macaroni, rebus & tiriskan
4 sdm mentega untuk menumis
1 ons bawang merah dirajang
merica, pala dihaluskan,
secukupnya garam, gula secukupnya
2 butir telur ayam dikocok
cara membuat :
1. roti direndam dengan susu evaporated
2. bawang merah ditumis, tambahkan bumbu halus sampai harum
3. masukkan daging giling
4. setelah daging matang, angkat, tambahkan roti tawar, keju parut, telur yang sudah dikocok, terakhir macaroni.
5. aduk sampai rata, masukkan ke dalam wonder pan besar, oven.
6. setelah masak dan dingin baru dapat diiris, hidangkan di piring kecil, hias dengan daun peterseli.
Bahan-bahan
1 bungkus spaghetti (500gm)
(di rebus dengan sedikit garam dan minyak masak), Toskan
2 sudu besar minyak zaitun
4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
1 labu bawang besar di di potong dadu
2 biji buah tomato di potong dadu
2 tin sedang sos Prego
400 gm daging kisar
3 sudu besar tomato sos/tomato pure
500 ml air
1 kiub stok daging
Oregano dan Parsley secukupnya
Parutan keju jika suka
Bebola daging secukupnya
Gula & garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar hingga keemasan. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan sedikit kering.
2. Masukkan air, sos tomato, tomato dadu, sos prego,stok,oregano, gula dan garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
3. Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat.
4. Rebus bebola daging, toskan airnya. Sajikan dengan spaghetti dan keju parut.
Ingredients :
Fresh tomatoes ~ diced
Garlic ~ chopped
1 can of tomato and garlic
a bit of dried oreganum
a bit of dried sweet basil
salt to taste
a bit of sugar
a bit of grated cheddar cheese
a bit of olive oil
Method :
1. Saute garlic in the olive oil till fragrant.
2. Add in chopped tomatoes. Cook till tomatoes are pureed.
3. Pour in the canned tomato and garlic.
4. Stir well and add in the sugar and salt to taste.
5. Add in the dried oreganum and sweet basil.
6. Before turning off the heat, add in some grated cheddar cheese to
Fresh tomatoes ~ diced
Garlic ~ chopped
1 can of tomato and garlic
a bit of dried oreganum
a bit of dried sweet basil
salt to taste
a bit of sugar
a bit of grated cheddar cheese
a bit of olive oil
Method :
1. Saute garlic in the olive oil till fragrant.
2. Add in chopped tomatoes. Cook till tomatoes are pureed.
3. Pour in the canned tomato and garlic.
4. Stir well and add in the sugar and salt to taste.
5. Add in the dried oreganum and sweet basil.
6. Before turning off the heat, add in some grated cheddar cheese to
Bahan-bahan :
Pasta ~ direbus hingga lembut
Minyak Zaiton
3 biji bawang putih ~ dicincang
Lobak merah ~ dipotong kecil
Jagung muda ~ dipotong kecil
Cili benggala ~ dipotong kecil
Kacang buncis ~ dicelur sebentar dan kemudian dipotong kecil
Cendawan butang ~ dipotong nipis
2 keping daging burger ~ digoreng dan potong kecil
3 batang hotdog ~ dicelur dan dipotong kecil
1 tin Prego Carbonara Mushroom Sauce
sedikit air
sedikit oregano kering } Kak Amal gunakan allspice, tapi mama tak ada all spice
sedikit sweet basil kering }
Kaedah penyediaan :
1. Panaskan minyak zaiton dan masukkan bawang putih cincang. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau.
3. Masukkan pula lada benggala, kacang buncis dan cendawan. Kacau seketika.
4. Masukkan daging burger dan hotdog. Kacau untuk beberapa minit.
5. Curahkan Prego Carbonara Mushroom Sauce dengan sedikit air dan kacau agar sebati.
6. Akhirnya masukkan pasta yang telah direbus dan kacau rata.
Pasta ~ direbus hingga lembut
Minyak Zaiton
3 biji bawang putih ~ dicincang
Lobak merah ~ dipotong kecil
Jagung muda ~ dipotong kecil
Cili benggala ~ dipotong kecil
Kacang buncis ~ dicelur sebentar dan kemudian dipotong kecil
Cendawan butang ~ dipotong nipis
2 keping daging burger ~ digoreng dan potong kecil
3 batang hotdog ~ dicelur dan dipotong kecil
1 tin Prego Carbonara Mushroom Sauce
sedikit air
sedikit oregano kering } Kak Amal gunakan allspice, tapi mama tak ada all spice
sedikit sweet basil kering }
Kaedah penyediaan :
1. Panaskan minyak zaiton dan masukkan bawang putih cincang. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau.
3. Masukkan pula lada benggala, kacang buncis dan cendawan. Kacau seketika.
4. Masukkan daging burger dan hotdog. Kacau untuk beberapa minit.
5. Curahkan Prego Carbonara Mushroom Sauce dengan sedikit air dan kacau agar sebati.
6. Akhirnya masukkan pasta yang telah direbus dan kacau rata.
350g mee kuning, dicelur
150g taugeh, dibuang ekor & dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dipotong
bawang goreng
daun bawang, daun sup, dihiris
Kuah:
100g udang sederhana, asingkan kulitnya
600-750ml air
2 camb minyak
1 camt udang kering, direndam } dikisar halus
1 camt serbuk lada sulah }
1 biji cili merah }
4 biji bawang merah }
1 camt tomato puri
150g daging (lean beef), dihiris nipis & lebar
1 biji keledek (150-200g), direbus & dilecek
2 camb kacang tanah goreng, dikisar
2 biji telur
garam & gula secukupnya
Rebus kulit udang dengan air hingga mendidih. Renihkan 15 min. Tapiskan untuk stok udang. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan stok udang, daging dan tomato puri. Bila mendidih, bubuh keledek, garam dan gula. Masak hingga daging empuk (tambah air jika perlu). Akhir sekali, masukkan kacang tanah goreng dan renihkan 2-3 min lagi. Pecahkan telur (poach-style) kemudian angkat dan hidangkan dengan mee dan bahan sampingan.
150g taugeh, dibuang ekor & dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dipotong
bawang goreng
daun bawang, daun sup, dihiris
Kuah:
100g udang sederhana, asingkan kulitnya
600-750ml air
2 camb minyak
1 camt udang kering, direndam } dikisar halus
1 camt serbuk lada sulah }
1 biji cili merah }
4 biji bawang merah }
1 camt tomato puri
150g daging (lean beef), dihiris nipis & lebar
1 biji keledek (150-200g), direbus & dilecek
2 camb kacang tanah goreng, dikisar
2 biji telur
garam & gula secukupnya
Rebus kulit udang dengan air hingga mendidih. Renihkan 15 min. Tapiskan untuk stok udang. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan stok udang, daging dan tomato puri. Bila mendidih, bubuh keledek, garam dan gula. Masak hingga daging empuk (tambah air jika perlu). Akhir sekali, masukkan kacang tanah goreng dan renihkan 2-3 min lagi. Pecahkan telur (poach-style) kemudian angkat dan hidangkan dengan mee dan bahan sampingan.
Bahan-bahannya:
150 g mee telur
4 cm halia } ditumbuk &
1 camb air } campur (utk air halia)
150 g isi ayam, dihiris memanjang
4 keping cendawan Cina, direndam dlm air panas hingga lembut
40 g lobak merah } dihiris & dicelur
3-4 tangkai sawi }
1 camt tepung jagung } bahan pemekat
3 camb air }
hirisan cili merah bercuka, utk sajian
Bahan Sos
1 camb sos tiram
1 camb sos Hoisin
1 camt stok pekat ayam (dlm botol)
1 camt kicap cair
sedikit kicap pekat (untuk warna)
1 camt minyak bijan, jika suka
250 ml air rebusan ayam atau air
serbuk lada sulah, garam & gula secukupnya
Celur mee dengan air panas hingga lembut. Letak dalam penyejat dan kocak di bawah air paip sebentar. Isikan ke dalam pinggan, campur ½ camb minyak dan ½ camt minyak bijan dan gaul rata.
Panaskan 2 camb minyak, masukkan air halia, cendawan dan ayam. Kacau hingga ayam setengah masak. Masukkan semua bahan sos. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 5-8 minit. Akhir sekali masukkan lobak merah, sawi dan bahan pemekat.
Panaskan hotplate hingga berasap. Ketepikan dari api, letak atas pengalas kayunya. Bubuh mee di atas hotplate dan tuangkan kuahnya segera. Sajikan dengan hirisan cili merah bercuka.
150 g mee telur
4 cm halia } ditumbuk &
1 camb air } campur (utk air halia)
150 g isi ayam, dihiris memanjang
4 keping cendawan Cina, direndam dlm air panas hingga lembut
40 g lobak merah } dihiris & dicelur
3-4 tangkai sawi }
1 camt tepung jagung } bahan pemekat
3 camb air }
hirisan cili merah bercuka, utk sajian
Bahan Sos
1 camb sos tiram
1 camb sos Hoisin
1 camt stok pekat ayam (dlm botol)
1 camt kicap cair
sedikit kicap pekat (untuk warna)
1 camt minyak bijan, jika suka
250 ml air rebusan ayam atau air
serbuk lada sulah, garam & gula secukupnya
Celur mee dengan air panas hingga lembut. Letak dalam penyejat dan kocak di bawah air paip sebentar. Isikan ke dalam pinggan, campur ½ camb minyak dan ½ camt minyak bijan dan gaul rata.
Panaskan 2 camb minyak, masukkan air halia, cendawan dan ayam. Kacau hingga ayam setengah masak. Masukkan semua bahan sos. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 5-8 minit. Akhir sekali masukkan lobak merah, sawi dan bahan pemekat.
Panaskan hotplate hingga berasap. Ketepikan dari api, letak atas pengalas kayunya. Bubuh mee di atas hotplate dan tuangkan kuahnya segera. Sajikan dengan hirisan cili merah bercuka.
Bahan-bahannya:
600 gm. mi kuning, dicelur
200 gm. taugeh, dibuang ekor & dicelur
Bahan kuahnya:
1 1/2 liter air rebusan udang
10 tangkai cili kering - direndam dan dimesin halus
20 ulas bawang merah- dimesin halus
200 gm. ubi keledek merah- dibuang kulit, direbus dan dimesin
garam secukup rasa
3 sudu besar sos tomato
Air asam jawa (ikut masam)
Bahan cucur udang:
100 gm. tepung gandum
1/2 sudu teh bicarbonate
Air kepala udang yang telah dimesin
Garam & minyak secukup rasa
Cara membuat cucurnya:
Gaul semua bahan. Bancuhan harus sederhana cair. Goreng di dalam minyak yang panas. Angkat dan toskan. Potong bentuk dadu besar.
Bahan hiasan:
3-4 biji telur rebus - dipotong berbaji
2 biji ubi kentang - direbus, dikuliti dan dipotong dadu besar
4 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu besar
4 ekor sotong kering - direndam, direbus dan dihiris
4 biji lada merah - dihiris
2 pokok daun bawang - dipotong 1/4 inci panjang
1 pokok daun salad - dihiris
3-4 biji limau kasturi - di belah dua
Sedikit kacang tumbuk & Bawang goreng
Cara membuatnya:
1. Sediakan bahan hiasan sebelum memasak mi dan kuahnya
2. Masukkan air rebusan udang ,ubi keledek, sos tomato, cili mesin , air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga agak pekat.
3. Jerangkan air dalam periuk dan celur diikuti dengan taugeh. Tos danketepikan
4. Untuk menghidang, letakkan sedikit mi dan taugeh ke dalam pinggan. Bubuh bahan
600 gm. mi kuning, dicelur
200 gm. taugeh, dibuang ekor & dicelur
Bahan kuahnya:
1 1/2 liter air rebusan udang
10 tangkai cili kering - direndam dan dimesin halus
20 ulas bawang merah- dimesin halus
200 gm. ubi keledek merah- dibuang kulit, direbus dan dimesin
garam secukup rasa
3 sudu besar sos tomato
Air asam jawa (ikut masam)
Bahan cucur udang:
100 gm. tepung gandum
1/2 sudu teh bicarbonate
Air kepala udang yang telah dimesin
Garam & minyak secukup rasa
Cara membuat cucurnya:
Gaul semua bahan. Bancuhan harus sederhana cair. Goreng di dalam minyak yang panas. Angkat dan toskan. Potong bentuk dadu besar.
Bahan hiasan:
3-4 biji telur rebus - dipotong berbaji
2 biji ubi kentang - direbus, dikuliti dan dipotong dadu besar
4 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu besar
4 ekor sotong kering - direndam, direbus dan dihiris
4 biji lada merah - dihiris
2 pokok daun bawang - dipotong 1/4 inci panjang
1 pokok daun salad - dihiris
3-4 biji limau kasturi - di belah dua
Sedikit kacang tumbuk & Bawang goreng
Cara membuatnya:
1. Sediakan bahan hiasan sebelum memasak mi dan kuahnya
2. Masukkan air rebusan udang ,ubi keledek, sos tomato, cili mesin , air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga agak pekat.
3. Jerangkan air dalam periuk dan celur diikuti dengan taugeh. Tos danketepikan
4. Untuk menghidang, letakkan sedikit mi dan taugeh ke dalam pinggan. Bubuh bahan
150g mee telur ('yee foo mein')
Bahan Sos:
150g daging ayam (tanpa tulang)
3 keping cendawan hitam - direndam, jangan dipotong
25 g lobak merah, dihiris & dicelur
1 camb jus halia
1 camb sos masam manis
Bahan Perasa
1 camb sos tiram
1 camt kicap cair
3 camb minyak masak
1/2 camt minyak bijan
garam secukupnya
1/4 camt gula
secubit serbuk lada hitam
1 camt tepung jagung
1/2 camt serbuk pati
1 cawan air rebusan ayam/air
Cara membuatnya:
Celur mee di dalam air panas agar ia lembut. Sejatkan di dalam penapis dan kocak di bawah air paip. Isikan mee di dalam pinggan. Masukkan 1/2 camb minyak dan 1/2 camt minyak bijan, kacau rata dan biar sebentar.
Untuk kuah: Panaskan 2 camb minyak, masukkan jus halia, cendawan dan ayam. Kacau rata kemudian bubuh air rebusan. Bila mendidih, perlahankan api selama 5-8 minit. Masukkan lobak merah dan tepung jagung (larutkan dengan sedikit air).
Panaskan hot plate di atas api sederhana hingga betul-betul panas. Angkat dan letak di atas bekas kayu khas. Letak mee di atas hot plate dan tuangkan semua kuah. Hidangkan dengan hirisan cili merah dan cili padi.
Di mana saya boleh dapatkan mee sizzling?
Di mana-mana pasar raya besar dan dijual dlm bentuk kering (seperti mee siput). Ia dipanggil yee foo mein (mee telur).
Bahan Sos:
150g daging ayam (tanpa tulang)
3 keping cendawan hitam - direndam, jangan dipotong
25 g lobak merah, dihiris & dicelur
1 camb jus halia
1 camb sos masam manis
Bahan Perasa
1 camb sos tiram
1 camt kicap cair
3 camb minyak masak
1/2 camt minyak bijan
garam secukupnya
1/4 camt gula
secubit serbuk lada hitam
1 camt tepung jagung
1/2 camt serbuk pati
1 cawan air rebusan ayam/air
Cara membuatnya:
Celur mee di dalam air panas agar ia lembut. Sejatkan di dalam penapis dan kocak di bawah air paip. Isikan mee di dalam pinggan. Masukkan 1/2 camb minyak dan 1/2 camt minyak bijan, kacau rata dan biar sebentar.
Untuk kuah: Panaskan 2 camb minyak, masukkan jus halia, cendawan dan ayam. Kacau rata kemudian bubuh air rebusan. Bila mendidih, perlahankan api selama 5-8 minit. Masukkan lobak merah dan tepung jagung (larutkan dengan sedikit air).
Panaskan hot plate di atas api sederhana hingga betul-betul panas. Angkat dan letak di atas bekas kayu khas. Letak mee di atas hot plate dan tuangkan semua kuah. Hidangkan dengan hirisan cili merah dan cili padi.
Di mana saya boleh dapatkan mee sizzling?
Di mana-mana pasar raya besar dan dijual dlm bentuk kering (seperti mee siput). Ia dipanggil yee foo mein (mee telur).
LASAGNA
12 keping lasagne**
100 g keju Parmesan*, diparut
Bahan Sos Daging
3 camb minyak
2 labu bawang besar, dicincang halus
4 ulas bawang putih, dicincang halus
400 g daging, dikisar
410 g tomato berkaleng (peeled, stewed tomatoes), dikisar
450 ml air
1 kiub stok daging
4 camb tomato puri
1 camt serbuk lada hitam
Gula, garam secukupnya
Bahan Sos Putih
80 g mentega
80 g tepung gandum
800 ml susu segar/UHT
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging kisar, tomato kisar, air, pati rebusan daging dan puri tomato. Masak atas api sederhana hingga daging empuk dan kuahnya pekat. Ia mesti kelihatan seperti kuah 'Spaghetti Bolognese'. Bubuh serbuk lada hitam, gula (lebihkan sedikit untuk mengimbangi rasa masam tomato puri) dan garam kemudian angkat.
12 keping lasagne**
100 g keju Parmesan*, diparut
Bahan Sos Daging
3 camb minyak
2 labu bawang besar, dicincang halus
4 ulas bawang putih, dicincang halus
400 g daging, dikisar
410 g tomato berkaleng (peeled, stewed tomatoes), dikisar
450 ml air
1 kiub stok daging
4 camb tomato puri
1 camt serbuk lada hitam
Gula, garam secukupnya
Bahan Sos Putih
80 g mentega
80 g tepung gandum
800 ml susu segar/UHT
Garam, serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging kisar, tomato kisar, air, pati rebusan daging dan puri tomato. Masak atas api sederhana hingga daging empuk dan kuahnya pekat. Ia mesti kelihatan seperti kuah 'Spaghetti Bolognese'. Bubuh serbuk lada hitam, gula (lebihkan sedikit untuk mengimbangi rasa masam tomato puri) dan garam kemudian angkat.
Untuk sos, cairkan mentega. Masukkan tepung
dan kacau 1-2 min hingga permukaannya berbuih halus. Tuangkan susu dan kacau
lagi atas api perlahan hingga sos pekat. Sebaik-baiknya, kacau dengan 'balloon
whisk' supaya sos tidak berketul. Masukkan garam dan serbuk lada sulah kemudian
angkat.
Ratakan 1/6 daging dan 1/6 sos putih, atur
sekeping lasagne di atasnya. Jika bekas besar, anda perlukan 2 keping. Ulang
melapis begini hingga atasnya adalah sos putih dan taburkan parutan keju. Bakar
pada suhu 190 C selama 45-50 min atau hingga masak (kejunya mulai keperangan).
** Lasagne jenis 'no need to pre-cook' atau tidak perlu direbus terlebih dulu. Ia keras tetapi akan lembut bila sudah masak.
* Pastikan "rennet"nya/coagulant adalah dari punca bahan kimia dan BUKAN animal rennet yg tidak halal. Anda boleh gantikan dengan keju Cheddar, jika suka kerana keluaran Chesdale/Kraft ada tanda "HALAL" - pastikan cop Jabatan Agama Islam Malaysia.)
** Lasagne jenis 'no need to pre-cook' atau tidak perlu direbus terlebih dulu. Ia keras tetapi akan lembut bila sudah masak.
* Pastikan "rennet"nya/coagulant adalah dari punca bahan kimia dan BUKAN animal rennet yg tidak halal. Anda boleh gantikan dengan keju Cheddar, jika suka kerana keluaran Chesdale/Kraft ada tanda "HALAL" - pastikan cop Jabatan Agama Islam Malaysia.)
Beef Lasagna
Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )
- Beberapa
keping instant lasagna-rendamkan sehingga agak lembut.(ada dijual di
supermarket)
- 1
botol pasta sauce(Preggo/higo etc)
- 1
paket daging cincang(Ramly etc)
- 1 tin
cendawan butang-hiris
- 1
batang salery-potong serong
- 2
labu bawan besar-potong dadu
- 3
ulas bawang putih-cincang halus
- Serbuk
lada hitam
- 2
helai daun bay
- Minyak&sedikit
garam
- Bahan2
white sauce:
- - 1/2
cawan air
- -2
cawan susu segar(low fat etc)
- - 1/2
cawan butter
- - 1/2
cawan tepung gandum
- - 1/2
sudu/kecil oregano
- -
cheese
Cara-cara
- Tumiskan
kedua2 jenis bawang sehingga naik bau.Masukkan daging separuh masak &
masukkan serbuk lada hitam.
- Masukkan
pasta sauce dan 1/2 botol air.Masukkan juga sedikit garam.
- Masukkan
cendawan,salery&daun bay.Tggu seketika boleh lah ditutup api.
- Cara
masak white sauce:
- Panaskan
butter,masukkan oregano,masukkan tepung gandum&kacau sebati.
- Masukkan
fresh milk&cheese.Kacau sehingga pekat.Tutup api.
- Sediakan
loyang segiempat.Masukkan adunan daging .Kemudian lapiskan dgn kepingan
lasagna yg direndam tadi.Kemudian lapiskan dgn adunan white sauce.Ulang
sekali lagi langkah tersebut sehingga akhirnya..taburkan cheese diatas
sekali.
- Bakar
lasagna dlm ketuhar selama 30min dgn suhu 180 drjah celcius.
spaghetti daging ringkas
Spaghetti yang simple dan lazat skali. Belajar dari kawan rapat.
Bahan-bahan ( 1orang )
- 100g
mi spageti
- 150g
daging hancur (minced meat)
- 1/2
tin tomato puri
- 2
ulas bawang putih
- garam
- minyak
zaitun (pakai minyak masak biase pon ok)
- parmesan
cheese dan sedikit daun basil utk hiasan
Cara-cara
- Rebuskan
mi kira-kira 15 minit atau sehingga lembut. Tambahkan sedikit garam dan
minyak masak supaya mi tak melekat2.Toskan.
- Potong
bawang putih menjadi kecil2.
- Panaskan
kuali beserta minyak zaiton dan masukkan bawang putih tadi.
- Apabila
bawang putih mula menjadi kuning-perang, masukkan daging dan goreng
sehingga masak.
- Kemudian
tambahkan tomato puri, garam dan gula secukup rase.Biarkan mendidih selama
2minit.
- Setelah
siap, hidangkan mi di dalam mangkuk diikuti daging tadi.Tambah parmesan
cheese dan daun basil mengikut citarasa sendiri.Siap
Lasagna
masakan Itali, resipi senang untuk yang baru nak belajar², masa 40 minit untuk masak)
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 300g
daging cincang (lagi senang kalau guna brand Ramly)
- 1
botol prego (yang kecil)
- 2-3
batang celery
- cendawan
butang (sebanyak yang suka)
- 2
biji tomato (potong dadu)
- 1
biji lobak merah (dihiris halus)
- 1-2
sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
- 2-3
ulas bawang merah (cincang halus)
- 2-3
ulas bawang putih (cincang halus)
- Sedikit
lada sulah
- Garam
secukup rasa
- Gula
secukup rasa
- Sekotak
Instant Lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar)
- 3
cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
- 2
sudu besar mentega
- 4
sudu besar tepung gandum
- 1
peket Cheddar cheese (115g)
- 1-2
cawan susu
- Sedikit
garam untuk perasa
- (Boleh
tambahkan sayur-sayuran lain seperti pepsicum, broccoli dll kalau nak)
Cara-cara
- Panaskan
oven 180 C
- Di
atas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih
sehingga naik bau.
- Masukkan
cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang.
- Masukkan
sedikit air, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam.
- Masukkan
Prego, dan sedikit gula jika perlu.
- Masukkan
sayur-sayuran tadi, tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
- Sediakan
sauce pan, panaskan.
- Cairkan
mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
- Alihkan
dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di
panaskan semula.
- Masukkan
cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
- Sediakan
dulang caserole, sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga
menutupi bhg bawah dulang.
- Tuangkan
sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak
perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce tadi.
- Selang-selikan,
dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang cheese sauce
selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan
sebahagian besar adunan lapisan tadi)
- Bakar
dalam oven 180 C selama 40 minit, atau sehingga masak (apabila dicucuk,
kulit lasagna telah lembut)
Spaghetti sempoi
mudah, cuma campak-campak je
Bahan-bahan ( 5 )
- 1/2
bungkus spaghetti
- sedikit
minyak (untuk rebus speggeti tadi)
- 1
bungkus ayam/daging kisar
- 1 tin
kecil tomato puree
- 1/2
cawan sos cili
- cendawan
butang (kuantiti ikut suka)
- 3
biji bawang putih (dicincang)
- sedikit
aji (kalau nak)
- garam
secukup rasa
- sedikit
air
Cara-cara
- Untuk
rebus spaghetti - Rebus air dengan sedikit minyak sehingga mendidih
masukkan spaghetti tadi dan rebus hingga lembut
- Kuah
- Tumiskan bawang putih masukkan tomato puree dan sos cili Masakan selama
10 minit
- Kemudian
masukkan ayam/daging kisar Tambah sedikit air (1/4 cawan)
- Masukkan
garam dan aji secukup rasa Masukkan pula cendawan butang Masak sehingga
naik minyak kira-kira 20 minit
Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan ( 5-6 )
- 1
pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
- 2
labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
- 2
ulas bawang putih - hiris
- 1 tin
button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
- 500
gm minced beef/chicken
- 1 tin
tomato puree
- 1 tin
air (sukat guna tin tomato puree tadi)
- Oregano
- Sedikit
margerine/butter
Cara-cara
- Dalam
satu periuk, rebus air + sesudu margerine. Bila dah mendidih, baru
masukkan spaghetti tu. Masak dlm 5-6 minit (ikut arahan pada bungkusan
spaghetti itu)
- Sementara
biar spaghetti tu masak, diced kan bwg besar (kecil-kecil) dan hiris
bawang putih.
- Masukkan
sedikit margerine (dlm 3-4 sudu besar) ke dalam periuk yang lain. Goreng
bawang putih sehingga kekuningan. Kalau tak suka bwg putih, keluarkan dari
periuk itu selepas bwg masak.
- Masukkan
pula bawang besar yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak
sekejap.
- Masukkan
daging/ayam kisar tadik. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan
sikit api.
- Buka
tin cendawan tadi, quarterkan (potong empat) cendawan butang. Basuh dan
masukkan dalam periuk.
- Buka
tin tomato puree, campurkan dalam periuk itu. Kemudian, masukkan air dalam
tin tu, dan tuang dlm periuk tu jugak.
- Tambahkan
oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves pun boleh letak untuk
harum/sedapkan lagi.
- Letakkan
garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je.)
- Carikkan2
kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk.
- Biarkan
masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya
(garam,oregano)
- Angkat
spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalm sesudu kecil
margerine untuk bagi cantik/berkilat.
Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 500
gram spaghetti (sepeket)
- 500
gram daging lembu cincang
- 200
ml susu
- 1
labu bawang besar kuning – dicincang halus
- 1
ulas bawang putih – dicincang halus
- 1 tin
sedang tomato puri
- 4-5
tomato segar ranum - didadu
- 1
batang carrot – didadu kecil
- 2
batang celery – didadu kecil
- 1 tin
cendawan butang – dihiris (optional)
- 1 kiub
stok daging lembu (optional)
- 1/2
sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
- Sedikit
garam dan gula secukup rasa
- 3
sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak
biasa)
- 2
sudu besar butter
- Parutan
keju parmesan – untuk menghidang
- NOTA
: Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic
Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
- NOTA
: Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan
prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan
pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
Cara-cara
- Rebus
2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air
mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu
sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila
pasta sudah lembut angkat dan toskan.
- Sos
Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak
zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan
bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar
bawang layu.
- Masukkan
daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya
seragam. Goreng hingga daging keperangan.
- Masukkan
semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
- Masukkan
susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua
susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin
tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos
sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
- Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
- NOTA
: Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin.
Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again,
mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
- Biar
mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil.
Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
- Boleh
hidang dengan parutan keju parmesan.
- NOTA
: Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau
nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali
ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang
penting, rasanya authentic Italian
Spaghetti Carbonara
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 2
peket spaghetti
- 2
ulas bawang putih (tumbuk)
- 1
ulas bawang merah (mayang)
- 1/2
cawan daging cincang
- 4
biji telur
- garam
secukup rasa
- lada
sulah secukup rasa
- 3
sudu besar minyak utk menumis
- keju
parmesan parut
Cara-cara
- rebus
spaghetti dalam air garam dan butter.
- dalam
bekas yang besar, pukul telur besama lada sulah dan garam. ketepikan.
- panaskan
minyak dan masukkan bawang putih, merah dan daging. masak dalam 15 minit
atau daging betul-betul masak.
- bila
spaghetti dah masak, toskan dan terus masuk ke dalama bekas telur pukul
tadi. gaul rata biar telur masak oleh panas spaghetti.
- kemudian
masukkan spaghetti campur telur tadi ke dalam daging. goreng pulak atas
api bagi sebati dan telur betul betul masak.
- gaul
dgn keju parut sebelum dihidangkan.
Spaghetti udang ringkas
Bahan-bahan ( 1~2org )
- 200g
spaghetti
- 4 sd
besar minyak zaitun (minyak masak pon ok)
- 12~15
ekor udang yg dikupas kulit
- 4 kpg
cendawan
- 3
ulas bwg putih diracik halus
- 2 sd
besar sos tomato
- tomato
(optional)
- serbuk
parsley (optional)
- garam
dan sedikit serbuk lada hitam
Cara-cara
- rebus
spaghetti dlm air panas yg telah dimasukkn sedikit garam dan 1 sd
minyak(nk bg x nk melekat)
- bila
spaghetti dh siap dicelur, toskn.
- dlm
kuali, panaskn minyak. Tumis bwg putih sampai wangi.
- masukkn
udang, gorengkn sebentar. Kemudian masukkn cendawan dan goreng lg.
- Masukkn
spaghetti,tomato dan sos tomato. Tambah lada hitam dan garam.
- bila
nk dihidangkn, boleh la ditabur dgn serbuk parsley.
- Nota:
Ms rebus spaghetti tu, nk th dh cukup masak ke x, ambik sedikit spaghetti
dan balingkn ke dinding. Kalo melekat kt dinding tu, dh bole diangkat dan
ditoskn.